Despre anumite atacuri la adresa ACS Poli

Înțelegând foarte bine rolul presei, inclusiv  necesitate criticilor întemeiate din partea acesteia, clubul ACS Poli își exprimă mâhnirea de a constata că, în mod sistematic, are parte de aprecieri negative neconforme cu realitatea și deci nedrepte din partea câtorva organisme de presă.

  1. Una dintre aceste aprecieri este că ACS Poli Timișoare este ”o echipă pe care orașul o respinge”, dat fiind faptul că ea ar fi, de fapt, ACS Recaș (nu AC Recaș) redenumită! Nimic mai fals! Este un adevăr asumat că ACS Poli provine din ACS Recaș, dar nicidecum în urma unei simple schimbări de nume, ci printr-o transformare structurală și repopulare cvasitotală cu conducători, angajați diverși, antrenori și jucători, aproape exclusiv poliști cunoscuți, aducători cu ei a spiritului polist veritabil, inițiat de facto în 1920 și de jure în 1921 în Școala Politehnică Timișoara. Spre exemplificare, arătăm că în timp ce ACS Recaș era un ONG având ca membri asociați un număr de persoane fizice, ACS Poli este un ONG având ca membri asociați Consiliul Local Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Universitatea Politehnica Timișoara, reprezentanții cei mai legitimi ai cetățenilor Timișoarei, județului Timiș, respectiv instituția care a dat naștere fenomenului ”Poli Timișoara”.

 

  1. O altă apreciere incorectă relaționată calificativului de ”echipă pe care orașul o respinge” este că meciurile ACS Poli ar fi fără spectatori, întrucât timișorenii ar prefera ”echipa înființată de suporteri pornind de la zero” ASU Politehnica. Nimic mai fals. În primul rând, că echipa ASU Politehnica nu a fost înființată de suporteri, ci de Universitatea Politehnica Timișoara și abia după ani buni de existență a sa și evoluție în Campionatul Municipal, în perioada când Rector al UPT a fost actualul primar, profesorul Nicolae Robu, soldată cu promovarea în Liga V în 2012, nu suporterii politehniști, ci o mică parte a acestora –câteva sute-, constituiți în Asociația Druckeria au primit acceptul Universității Politehnica Timișoara de a se ocupa de ea. În ceea ce privește numărul de spectatori, la meciurile ACS Poli din Liga 2 și Liga 1, numărul de spectatori a fost de cele mai multe ori de cca 2000, ajungând la cca 500 în perioadele cele mai negre ale echipei și la 22 000 în perioadele bune, la unele din meciurile cu Steaua și Dinamo. De altfel, în sezonul trecut, ACS Poli a fost pe locul 6 pe țară la media de spectatori, mult mai sus decât la puncte cumulate. Asta în condițiile în media de spectatori a scăzut în partea a doua a campionatului în urma rezultatelor modeste, cauzate de slăbirea lotului și de alterarea climatului, în urma blocării de către Curtea de Conturi a finanțării principale a echipei, aceea de la Primărie și Consiliul Județean. Oricând se poate demonstra cu poze și înregistrări video că nicio altă echipă din Timișoara nu se apropie măcar de această medie de spectatori, ceea ce susține pretenția noastră că echipa ACS Poli este incorect declarată ”echipă pe care orașul o respinge”. Ca să nu mai vorbim despre numărul suporterilor care urmăresc meciurile la TV.

 

  1. O a treia acuză nefondată este că ACS Poli ar fi un club politizat. Total, total fals! Cei ce îl acuză de așa ceva sunt, de fapt, ei politizați! ACS Poli este din 2012 echipa Timișoarei, Timișului, Banatului, respectiv echipa timișorenilor, timișenilor, bănățenilor, indiferent de opțiunile lor politice sau de orice alte diferențieri.

 

  1. O a patra acuză injustă este că ACS Poli ar fi luat pe nedrept locul echipei Rapid în Liga I. ACS Poli nu are nicio legătură cu starea de faliment în sensul cel mai propriu, legal, al termenului, în care a ajuns clubul Rapid și nici cu regulamentul care stabilește nepersonalizat ce se întâmplă într-o situație ca cea creată prin falimentul Rapidului. Așadar, de unde până unde acuza?!

 

  1. În privința prestației echipei, chiar dacă ea este evident nemulțumitoare, până una-alta, ea are două victorii oficiale în acest sezon, una în Cupa Ligii AdePlast, contra Viitorului, echipă de cupe europene, alta contra Universității Craiova, una dintre cele mai bune formații ale campionatului nostru, în Liga 1. Excluzând eșecul drastic de acasă cu FC Botoșani, echipa noastră a avut prestații cel puțin decente cu trei din cele mai bune echipe ale României: Dinamo, Pandurii și Astra, deși a fost anunțată că va juca în Liga 1 cu doar două zile înainte de primul meci oficial. Noi nu ne-am plâns de arbitraje, în afară de cel cu Pandurii, când considerăm că s-au întrecut toate limitele-, chiar dacă am suferit constatând că în primele 5 etape, contra echipei noastre s-au dictat 5 lovituri de pedeapsă, noi fiind cea mai taxată echipă din acest punct de vedere, alături de Astra Giurgiu.

 

  1. Clubul nostru consideră esențială contribuția televiziunilor deținătoare de drepturi de transmisie la existența fotbalului de primă ligă. De aceea, oricâte nemulțumiri ar avea, Poli Timișoara își va îndeplini mereu obligațiile media față de Digisport, DolceSport și LookTV și, când va avea ceva de reproșat realizatorilor, reporterilor, comentatorilor, invitaților acestora, o va face decent, cu respect, inclusiv cu respectarea dreptului la alte opinii și percepții oricare ar fi ele ale acestora. În același timp, dorim ca Poli Timișoara să fie tratată cu respect, în acord cu adevărul –inclusiv atunci când acesta nu-i este favorabil-.
Share Now

Related Post

blog-grid

Situația la zi

blog-grid

Comunicat 17.05.2021