Istoria clubului

1921

Fondarea clubului

Clubul a fost fondat de Universitatea Politehnica din Timișoara, cu scopul de a oferi studenților un mediu competitiv în care să-și mențină forma fizică. Din cauza resurselor financiare limitate, clubul a evoluat inițial în chirie pe stadionul ”Patria”, iar profesorii și studenții de la institut au adunat bani pentru achiziționarea primului set de echipamente, purtând culorile alb-negre.

1928

Baza Politehnica

Prima bază proprie a fost construită cu ajutorul voluntarilor. În această perioadă, jucătorii echipei erau aleși meritocratic dintre liceenii și studenții timișoreni. Aceștia se antrenau în timpul săptămânii și jucau meciuri competiționale în weekend.

1940

Dificultăți financiare

Din cauza situației materiale precare, a ajuns inclusv în situația de a-și suspenda activitatea fotbalistică între 1930-1933, și, în rest, a rămas doar a treia echipă a orașului, după Ripensia și Chinezul. În ciuda acestui fapt, până la al doilea război mondial Politehnica a avut numeroși reprezentanți la echipa națională, precum Sfera, Ignuţa, Deheleanu, Chiroiu, Pop, Protopopescu și Sepi.

1948

Promovarea în prima ligă

Alb-violeții au ajuns pentru prima oară în prima ligă a României în 1948, pe când juca sub numele de CSU Timișoara. În 1950 a fost rebotezat drept Știința Timișoara, petrecând majoritatea deceniului în prima divizie.

1958

Primul trofeu de Cupa României

În cel mai bun sezon din întreaga istorie a clubului, Poli a reușit să câștige Cupa României, învingând pe Progresul București în finală, scor 1-0. Totodată, alb-violeții au terminat în clasament pe podium, la egalitate de puncte cu formațiile Petrolul Ploiești și CCA București, însă au pierdut titlul având un golaveraj inferior.

1963

Stadionul 1 Mai

Cel mai mare stadion al orașului a fost finalizat în anul 1963 și avea să fie neîntrerupt casa clubului pentru următorii 55 de ani. Numit inițial ”Stadionul 1 Mai”, a fost redenumit după Revoluție în ”Stadionul Dan Păltinișanu”. Totodată, clubul a revenit la titulatura de Politehnica Timișoara.

1978

Prima prezență în competițiile continentale

Terminând sezonul anterior pe locul trei, Poli s-a calificat pentru Cupa UEFA, unde a eliminat în prima rundă pe MTK Budapesta. N-am avut însă același succes în runda următoare cu concitadina Honved, în ciuda unei victorii obținute pe teren propriu.

1980

Al doilea trofeu de Cupa României

Alb-violeții au învins formația Steaua București (2-1, după prelungiri), prin reușitele semnate de Viorel Vișan și Dan Păltinișanu. A urmat o nouă prezență europeană, în Cupa Cupelor, în care Poli a eliminat-o pe Celtic Glasgow și a pierdut în dublă manșă cu West Ham.

1989

Anii A-B-B-A

După câștigarea Cupei, clubul alb-violet a trecut pintr-un deceniu turbulent, cu trei retrogradări și trei promovări între 1983 și 1989. În această perioadă avea să se formeze un colectiv puternic, de tineri și veterani, care a propulsat formația din nou în cupele europene, în anii de după revoluție.

1993

Tranziția spaniolă

Cu jucători precum Stoicov, Varga, Vlaicu și Timofte, alb-violeții au avut două aventuri europene la început anilor '90. Eliminarea clubului Atletico Madrid reprezintă una dintre cele mai semnificative reușite din istoria lui Poli, ea fiind urmată în sezonul următor de o dublă manșă cu Real Madrid, în care formația noastră a ieșit neînvinsă din disputa de acasă.

2001

Declinul

După ce s-a desprins de Institutul Politehnic la începutul anilor '90, clubul și-a pierdut gradual jucătorii emblematici și a retrogradat în liga secundă. De acolo nu a mai reușit să revină pe prima scenă, iar la începutul anilor 2000 a ajuns în ingrata situație de a retrograda în liga a treia. Situația a fost însă evitată prin mutarea la Timișoara a formației AEK București, condusă de Anton Doboș.

2002

Renașterea

Reveniți astfel în prima divizie, Poli a reaprins imaginația celor mulți. Șapte ani la rând, meciurile de la Timișoara au avut parte de cea mai numeroasă prezență din fotbalul românesc, entuziasmul fiind dublat de creșterea potențialului financiar al echipei. Au fost ani în care alb-violeților le-a lipsit mereu ultimul pas, pierzând două finale de cupă și încheind pe a doua treaptă a podiumului în alte două rânduri. Două sezoane la rând, Poli a reprezentat România în competițiile europene, bifând o calificare istorică în fața deținătoarei Cupei UEFA, Șahtior Donetsk.

2012

A doua renaștere

După ce clubul n-a primit licență și a fost retrogradat din postura de vicecampiona națională, acesta n-a mai putut să-și continue activitatea din motive financiare. Municipalitatea, alături de Consiliul Județean Timiș și de Universitatea Politehnica, a început un proiect nou pe structura vechiului club, într-un efort de a oferi continuate fotbalului timișorean.

2017

O salvare unică

Poli a devenit primul club din istoria primei ligi a României care s-a salvat de la retrogradare, deși a început sezonul cu o penalizare de 14 puncte. A fost nevoie de un baraj cu rivala tradițională UTA Arad, în care alb-violeții s-au impus în ambele manșe. Pe deasupra, formația antrenată de Ionuț Popa a ajuns și în finala Cupei Ligii, pierdută însă în fața celor de la Dinamo București.