Reîncep competițiile oficiale la juniori

Nu doar prima echipă s-a pregătit asiduu în această iarnă. Şi formaţiile de copii şi juniori au avut parte de o pregătire intensă, cu grupările U19 şi U17 angrenate în Campionatul Naţional, în vreme ce grupa U15 evoluează în Liga Elitelor.

În acest sfârşit de săptămână reîncep competiţiile oficiale la juniorii mari, U19 şi U17, cele două formaţii duelându-se cu Ripensia. Dacă la grupa mai mică, alb-violeţii se află pe locul 6, acest lucru trebuie pus pe seama faptului că numeroşi jucători născuţi în 2002 au fost folosiţi fie la U19, fie chiar la echipa mare în prima parte a campionatului. După reorganizările din această iarnă, cele două formaţii vor avea loturi mai stabile, ceea ce le va permite să crească în joc împreună.

Gruparea de U19 conduce seria a 7-a, cu un avans de trei puncte față de urmăritoare. Ambiţiile sunt mari, atât în acest sezon, cât şi pentru viitor, aşa cum ni le descrie şi antrenorul Pavel Velcotă.

velcotaCare este obiectivul echipei?

Prima țintă este să câștigăm grupa actuală din Campionatul Național U19. Apoi vom avea de disputat un turneu zonal de patru echipe, probabil cu echipe campioane din zona de vest, și să accedem în finala naţională, printre cele mai bune echipe din țară. Acolo trebuie să ne facem strategia în funcție de adversarii calificați, să putem avea cele mai bune șanse pentru a câștiga Turneul Final la U19.

Fiecare meci trebuie tratat cu seriozitate, din punctul acesta de vedere copiii trebuie să ştie: când trebuie să muncească și când trebuie să se relaxeze. Relaxarea începe în momentul în care obiectivul final a fost îndeplinit. Din prima zi când ne-am reunit, în ianuarie, am stabilit împreună obiectivul şi mă bucur că ei au înțeles că este unul realist și accesibil, motiv pentru care l-au și conştientizat foarte repede.

Cum vedeți sezonul viitor, v-ați gândit deja la el?

Eu consider că și la juniorii U17 sunt jucători de perspectivă și că anul viitor vom putea aborda calificarea la Liga Elitelor cu ei. Avem nevoie de încă doi, trei jucători să acoperim posturile deficitare, și atunci cred că avem toate șansele să jucăm inclusiv cu Steaua, Viitorul, Dinamo în faza finală, căci în liga de vest Craiova este cea mai puternică adversară.

S-a mai discutat despre pașii necesari tranziției de la juniori la seniori?

S-a discutat pe această temă în cadrul clubului, cred că avem nevoie de o echipă intermediară, de exemplu de Liga a 4-a, la care copiii să joace, să se dezvolte. Juniorii capătă experiență și avem șanse mai bune să câștigăm cât mai mulți juniori pentru echipa mare. Este important pentru imaginea clubului să avem rezultate și la aceste categorii de vârstă.

Se face vreo pregătire în ceea ce priveşte mentalitatea sportivă a jucătorilor?

Cantonamentul de la Băile Herculane ne-a permis să cunoaştem mai bine jucătorii, să avem mai multe discuţii cu ei. În acelaşi timp, am luat în calcul posibilitatea pregătirii lor psihologice, am avut chiar o discuţie cu cei de la FRF despre asta, am vorbit cu domnul Răchită, care a fost de acord că ar fi benefic pentru centrul de copii angajarea unui psiholog sportiv, dar acest aspect trebuie negociat și în funcţie de capacitatea financiară a clubului. Copiii au nevoie de o altă mentalitate, nu putem să le impunem ceva prin forţă, ei trebuie să conştientizeze că mingea este la ei, totul depinde de ei, nu depinde de conducere sau de club. Dacă sunt pregătiţi, lumea fotbalului îi vrea, dacă nu, nu vor avea şanse să promoveze în eșaloanele superioare. Fiecare trebuie să îşi asume dezvoltarea personală și să acționeze în conecință. Cea mai mare creştere din punct de vedere fotbalistic nu se poate face fără factorul psihologic şi chiar pregătirea teoretică de specialitate. Am început să lucrăm şi în acest sens, să înţeleagă sarcinile posturilor pe care joacă, să şi înveţe câte ceva despre logica internă a fotbalului.

O parte dintre jucători au evoluat deja şi în liga secundă.

Da, dar majoritatea nu au făcut pregătire fizică specifică postului, nu au făcut pregătirea pentru întărirea articulațiilor și a gleznelor, sunt lucruri pe care trebuie să le facă acum pentru a putea juca la seniori și a evita accidentările dese de la juniori. Chiar dacă unii consideră grupa de U19 ca fiind mai slabă din punct de vedere valoric și în contrast cu locul 1 din clasament, consider că pe baza discuţiilor şi a antrenamentelor făcute, a încrederii pe care le-o acord, am reuşit să construim un colectiv puternic și omogen, mai mult chiar, sunt unii jucători cu potențial tehnic și fizic deosebit.

Cineva îl întreba pe domnul Răchită despre individualizare la jucători. Cum se face aceasta la juniori?

Din punctul meu de vedere, în acest moment eu văd individualizarea pe compartimente (fundași, mijlocași și atacanți) și nu pe posturi, datorită numărului redus de antrenori în CCJ. Rolurile jucătorilor în teren sunt fluide, mai ales la vârsta junioratului, specializarea pe post începând undeva după vârsta de 14 ani și continuând și după 19 ani, iar pentru asta ai nevoie de nevoie de cel puțin un ”staff tehnic”, nu de un singur antrenor, să  nu mai vorbim de un ”staff suport.” Am pregătit şi o concepţie de joc, care trebuie însă implementată în timp şi cu colaborarea celorlalţi antrenori din club, de la echipa mare, la cei mai mici juniori.

Ce recomandă centrul nostru de copii şi juniori?

În primul rând, faptul că joci la Poli Timişoara, că ai şansa să promovezi în cadrul clubului și apoi, să joci în alte eșaloane în funcție de valoarea pe care o ai. Una este să treci la o echipă de seniori după ce ai făcut junioratul la ACS Poli și alta este să vii la seniori de la un club cu exclusivitate de copii și juniori sau de la un club de L5/L4. Statistica arată că peste 20% din jucătorii care au avut prezenţe pentru Poli din 2012 până în prezent, au fost juniori ai clubului. Asta înseamnă 36 de jucători. Mulţi dintre jucătorii care au debutat aici sunt acum în Liga 1.

În al doilea rând, faptul că toate antrenamentele de la Poli sunt gratuite, inclusiv baza sportivă, transportul la competiţii sau în cantonamente este tot gratis, echipamentele de joc și de antrenament le primesc de la club, fără implicarea financiară a părinților. În plus, au parte de o bază sportivă și materială bună, de competiții de nivel superior, organizate de FRF și AJF Timiș, competiții care sunt asigurate de club – și aici mă refer la arbitraje, asistență medicală și salvare. Doar la cantonamente este în acest moment nevoie de susţinere şi din partea părinţilor, dar dorim ca pe termen mediu să se schimbe acest lucru. Le-am explicat părinţilor că trebuie să investească în copii, ca şi cum ar merge la meditaţii matematică sau la istorie, să investească în dezvoltarea și sănătatea lor, să mânânce cât mai sănătos, să se odihnească după fiecare antrenament sau joc, să poată trăi cu plăcere fotbalul înainte de-al juca.

Poli a mai trecut prin situaţii similare, dar le-a depăşit cu succes. Sunt convins că vom trece şi acum peste dificultățile momentului și că vom reveni la cel mai înalt nivel.


Doi dintre componenții echipei U19, fundașul Sebastian Mirescu și mijlocașul Nafi Iseini, ne-au zis pe scurt despre experiența din cantonament și așteptările de la meciurile care urmează.

Nafi si Mirescu

Seba, spune-ne câte ceva despre cantonament.

S: A fost un cantonament greu, cu trei antrenamente pe zi, cu accent pe acumularea fizică. Ziua tipică începea cu micul dejun la 8.30, o alergare de opt kilometri la 10.00, urmată de refacere. Aveam la dispoziție un bazin cu apă termală și sală de forță. După prânz și odihnă, aveam un antrenament cu mingea. Ne mai rămânea câte o oră seara pentru program de voie, fie ieșeam la o plimbare, fie jucam FIFA cu colegii.

Nafi, cum te-a ajutat perioada petrecută la echipa mare în toamnă?

N: Am făcut două luni de antrenamente cu echipa mare, am prins banca de mai multe ori, am și debutat. Cred că m-a pregătit bine în acea perioadă, gândesc altfel acuma. Oricum, diferența între antrenamente este enormă, e intensitate mai mare, mai fizic, nu se compară.

Ce așteptări aveți de la a doua parte a sezonului la U19?

S: Eu mă aștept să nu pierdem niciun meci și să primim cât mai puține goluri.

N: Iar eu să dau cât mai multe pase de gol!

Share Now

Related Post