Silviu Bălace, noul antrenor al lui Poli

De astăzi, Poli Timişoara are un nou antrenor, pe fostul jucător al echipei, Silviu Bălace. Acesta a purtat tricoul alb-violet peste 100 de ori, în perioadele 2003-2006 şi 2012-2015, contribuind la cele două promovări reuşite în aceşti ani. După ce a pus punct carierei sale de fotbalist în 2015, a înfiinţat propria şcoală de fotbal, Galaxy Timişoara.

Administratorul special, Petre Muşat, a transmis: “Am dorit să aducem un suflu nou la club şi am încredere că Bălace este alegerea potrivită. Cunoaşte spiritul lui Poli, este foarte implicat în fotbalul local şi are experienţă în a lucra cu jucători tineri şi cu juniori. Îi mulţumim că şi-a asumat responsabilitatea acestui post şi îi urăm mult succes!”

Bălace a semnat un contract cu clubul pe un an de zile. Am stat de vorbă cu el, să ne prezinte viziunea lui pentru echipă.


Ce semnificaţie are pentru tine că ai revenit la Poli?

M-am gândit zilele astea la acest lucru. Ca jucător am venit în două perioade destul de grele şi, culmea, am plecat în două perioade bune. Când am ajuns în 2003 am reuşit să redresăm echipă, apoi a venit Marian Iancu la club şi eu am plecat într-o perioadă de vârf al lui Poli. Am revenit când echipa era în Liga a II-a, o perioadă grea, la un început de drum, şi am ieşit din fotbal în 2015 când echipa revenise în prima ligă.
Acum este o perioadă şi mai grea, sunt aici într-o nouă postură, ca antrenor, acesta fiind primul pas la un nivel mai înalt pentru mine. Îmi doresc să readuc spiritul băieţilor, pentru că am văzut că sunt puţin dezamăgiţi, şi-au pierdut încrederea în ei, şi vreau să le readuc entuziamsul pentru fotbal, pentru că sunt tineri. Din păcate, timpul ne presează, deci numai prin tinereţea lor, prin abilitatea noastră de a-i capacita, putem obţine rezultatele de care avem nevoie. Prin tinereţe vor reuşi multe dacă ne ascultă, cu toate că nu va fi uşor. Îmi doresc să ajungem din nou într-un moment pozitiv, să rămân de această dată, şi să revină vremurile bune la Poli.

Te-ai gândit întotdeauna să devii antrenor principal?

Da, din acest motiv am şi luat-o de jos, am început cu şcoala mea de fotbal, Galaxy Timişoara, şi cred că am făcut paşii normali. Am lucrat cu copii mici, apoi cu copii mai mari, am mai avut perioade şi la Poli II, respectiv la Buziaş, ambele în Liga a V-a, pentru că am vrut să văd ce înseamnă să lucrezi cu jucători adulţi, maturi. Am avut mereu grijă să nu-mi pierd vocaţia de antrenor, chiar şi atunci când alte lucruri au avut întâietate în plan profesional.

Ce te-a motivat să preiei această poziţie?

Domnul Muşat mi-a oferit această oportunitate, este o muncă enormă pentru mine, dar mi-o doresc. Îmi doresc să pun pasiune în tot ceea ce fac şi consider că sunt pregătit, că am şanse de reuşită.

Ai urmărit echipa în ultima perioadă, ce impresie ţi-a lăsat?

Sunt jucători cu calitate, dar avem enorm de muncă împreună. Cum am spus, timpul ne presează, este campionatul început şi trebuie să luăm totul din mers. Până în iarnă sper să îi capacitez pe aceşti copii şi să intre lucrurile pe făgaşul normal.

Care este obiectivul si de ce consideri că ai nevoie pentru a-l atinge?

Avem obiectivul de a ne menţine şi, totodată, de a reda jucătorilor plăcerea de a juca fotbal. Mai este nevoie de completări în lot şi ar fi bine să avem încă trei-patru jucători cu experienţă. Vor fi greu de adus, dar nu rezolvăm nimic dacă ne plângem, trebuie să luăm situaţia aşa cum e şi să scoatem maximul din ea, să obţinem rezultate.

Ce aşteptări ai de la jucătorii tăi?

Vreau să mă asculte, să facă ceea ce le spun. Nu sunt lucruri foarte complicate, ei le ştiu, numai să fie foarte, foarte concentraţi, să aibă disciplină, să arate şi răutate. Energie nu au cum să nu aibă, fiindcă sunt tineri. Totul pleacă de la mentalitate, le-am explicat că şi atunci când pierdem, trebuie să ştim cum să procesăm acest lucru, să nu stăm cu capul plecat cinci zile, să nu avem chef de nimic, ci să ne pregătim cu intensitate, să gândim la rece şi să găsim soluţii, fiindcă mereu vin alte meciuri.
Au o şansă foarte mare în ziua de astăzi, regulile jocului îi implică foarte mult, le dau o şansă mare. În trecut era foarte dificil să pătrunzi în loturile echipelor, chiar şi de Liga a III-a, de Liga a II-a, de Liga I nici nu mai vorbesc. Au oportunitatea de a ajunge cât mai sus, asta le-am şi spus. Eu le-am transmis că vreau să fiu apropiat de ei, să-mi transmită orice problemă au. E normal să stai de vorbă cu fiecare în parte, sper să se deschidă faţă de mine, fiindcă eu consider că este ceva esenţial în viaţa oricărei echipe, să existe această deschidere.

Cine te va ajuta?

În stafful meu vor fi Petre Vlătănescu şi Răzvan Ionilă, ca antrenori secunzi. Ciobi Peter se va ocupa de partea organizatorică, preparator fizic va fi tot Victor Leahu şi Cristi Chivu maseur. Alături de domnul Muşat, de ceilalţi oameni care mai sunt în club, sper să formăm un staff unit. Mulţi nu au încredere în această echipă, dar eu sper să le demonstrăm că putem să le depăşim aşteptările. Asta am spus şi jucătorilor, orice realizare pe care o au va fi amplificată de faptul că sunt tineri şi lumea îi va aprecia.

Va exista vreo colaborare între Poli şi Galaxy?

Încercăm să facem şi lucrul acesta, să existe o colaborare între Galaxy şi Poli. Este o discuţie la nivelul conducerii celor două cluburi şi sper să rezolvăm asta în cel mai scurt timp.

Care este istoricul şcolii de fotbal de la Galaxy?

Am pornit destul de greu, dar am construit cu paşi mici, începând de jos, şi avem o temelie solidă. Vrem în primul rând să dezvoltăm plăcerea copiilor pentru fotbal, după care, intrând în pâine, să descopere ce înseamnă cu adevărat dinamica acestui joc. Avem peste 200 de copii, grupe de vârstă de la 2005 până la 2014, inclusiv o grupă de fete, pe care n-am înfiinţat-o doar fiindcă aşa o cere acum federaţia, ci de la bun început, când am deschis şcoala, am scris că suntem în căutare de „copii, băieţi şi fete”. Avem şase echipe înscrise în campionat la diverse categorii de vârste, iar în cadrul clubului căutăm să construim grupe valorice, pentru a permite jucătorilor să crească. În această privinţă este important şi rolul părinţilor, iar din punctul meu de vedere este esenţial să nu fie intrusivi, să înţeleagă că trebuie să lase profesorii şi antrenorii să-şi facă meseria. Fiecare grupă are doi antrenori, antrenor cu portarii, preparator fizic, avem teren cu sintetic, balon, teren de iarbă, toate condiţiile necesare pentru a ne desfăşura eficient activitatea. Avem şi un proiect de infrastructură sportivă, dar toate cer tribut timpului şi trebuie să înţelegem că performanţa este rezultanta unui ciclu de şapte-opt ani de pregătire.
Mă interesează foarte mult ca toţii copiii care trec prin şcoala de fotbal să fie disciplinaţi şi dacă nu ajung într-o carieră sportivă, să ajungă oameni care să stea cu capul sus, să aibă o mentalitate de învingători în orice meserie ar activa. Asta doresc să le inspir şi tinerilor care îmbracă tricoul lui Poli.

Ce doreşti să transmiţi suporterilor alb-violeţi?

Este foarte important să aibă încredere, să aibă răbdare. Având rezultate vom putea atrage şi alţi oameni, fiindcă momentan nu sunt mulţi pe lângă echipă şi aceşti tineri au nevoie de susţinerea publicului, a suporterilor. Vrem să obţinem rezultate pozitive, dar vrem şi să oferim un joc spectaculos. Când intrăm pe teren, vreau să ne dăruim 100%, să uităm de toate problemele şi să ne respectăm meseria. Ne-am asumat acest sacrificiu când am ales cariera de fotbalişti.

Share Now

Related Post